El ritme dels mercats financers ve marcat pel pla de vacunació, i aquells països on aquest pla avança amb més celeritat també ho fan els seus indicadors financers. Mentre que la confiança en les vacunes s’ha manifestat en els EEUU a través del Dow Jones, al Regne Unit, on ja hi ha més de 15 milions de persones vacunades, s’ha manifestat amb una lliura esterlina en màxims històrics dels darrers 3 anys respecte el dòlar, cotitzant en 1,40 dòlars. Per la seva banda, l’euro s’enforteix de nou superant els 1,21 dòlars De la mateixa manera, és d’esperar que l’IBEX 35 vagi consolidant la senda alcista a mesura que avanci el pla de vacunació a España. Tot i així, el Banc Central Europeu ha alertat, recentment, que les noves variants del SARS-CoV-2 podrien amenaçar la recuperació econòmica al ritme que estava previst En el marc domèstic destaquem que l’IPC mensual de Gener s’ha mantingut estable. És d’esperar que, en la mesura que l’economia es vagi recuperant, l’IPC consolidi els valors positius. L’IPC de Gener de 2021 ja incorpora el canvi en la cistella de la compra a causa de la Covid 19, havent guanyat 4 punts el sector alimentari, en detriment del sector transports, que perd 3 punts percentuals en la composició de l’índex general de preus. També l’oci, la cultura i l’hoteleria han perdut pes a l’IPC, vora de 2 punts respecte l’anterior composició. Tornen a ser notícia les criptomonedes, i és que el Bitcoin ha marcat un nou màxim històric superant els 57.000 dòlars, i alguns analistes vaticinen que assolirà els 100.000 dòlars a finals de 2021.
És evident que demostra l’acceptació dels diners virtuals per part de la ciutadania.
No obstant, s’ha d’advertir que part d’aquesta revalorització també ve explicada per operacions especulatives, a mode de bombolla digital, que en cas d’esclatar provocaria una pèrdua de confiança per part de la mateixa societat que ara tant hi confia.
Però amb bombolla o sense, estem davant d’un canvi en el sistema monetari internacional que vindrà dominat per les divises digitals, i cal veure si la guerra serà guanyada per les criptomonedes “privades” (Bitcoin, Diem, Ethereum, etc.), que es mouen al marge del control de les autoritats monetàries, almenys fins ara, o serà guanyada per les divises que els Bancs Centrals estan desenvolupant, conegudes popularment com CBDC (Central Bank Digital Currency). El Banc Central Europeu estudia bonificar l’ús de l’euro digital, cosa que Xina porta fent des de fa molt de temps. També decidirà a la primavera si continua amb el projecte de l’euro digital, cosa que sembla evident, ja que l’alternativa suposaria abaixar-se d’un tren al qual, les criptomonedes i el Yuan digital xinès, porten molt de temps enganxats, amb el conseqüent risc de perdre el control sobre la política monetària de l’Eurozona.
Comments